Graven in de tuin? Dit moet je weten!

Graven in de tuin? Dit moet je weten!

Ben je van plan te gaan graven in de tuin? Dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Zo heeft de netwerkbeheerder veel kabels en leidingen in de grond liggen. Wanneer je een haag gaat planten of andere struiken in wilt graven, zal het gat niet zo diep worden. De kans dat je deze leidingen of kabels raakt, is dan ook erg klein. Maar wil je bijvoorbeeld een zwembad in de tuin laten bouwen of ga je een bijgebouw plaatsen waarbij de fundering uitgegraven moet worden, dan is kabeldetectie natuurlijk wel belangrijk. Maar misschien heb je zelf wel stroomvoorziening in de tuin en ook hier dien je rekening mee te houden bij het graven. Graaf je met een schop? Zorg dan dat je weet waar de kabels liggen of ga voorzichtig te werk, laagje voor laagje. De kans op schade is dan het kleinst. 

Voorkom schade door graafwerkzaamheden

Veel storingen bij de netwerkbeheerder worden veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Niet alleen jij, ook jouw omgeving heeft hier dan last van. Zo kan het beschadigen van kabels en leidingen grote gevolgen hebben. Hele wijken kunnen zonder stroom komen te zitten, hebben geen internet of televisie meer of zitten in de kou en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ga je graven in de tuin met een graafmachine? Dan ben je verplicht een Klic-melding te doen bij het Kadaster. Zo ontvang je alle informatie die je nodig hebt over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek en kun je veilig aan de slag.

Kabels en leidingen lokaliseren

Niet altijd is de informatie die je van de Klic ontvangt volledig. Ook is deze in sommige gevallen niet nauwkeurig genoeg. Als de informatie van de Klic aangeeft dat er een kabel ligt, kan dat tot een meter afwijking hebben. Ook is het mogelijk dat sommige kabels en leidingen (nog) niet verwerkt zijn in de Klic. Het is dan ook verplicht om eerst de informatie te controleren. Dat controleren kan op verschillende manieren. Door middel van proefsleuven, radiodetectie en door het inzetten van de grondradar bijvoorbeeld. Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zo weet je zeker dat je geen kabels en leidingen raakt tijdens de graafwerkzaamheden.

Aan de slag

Nu je weet waar de kabels en leidingen liggen, kun je aan de slag. Kom je erachter dat de gegevens van de Klic onjuist of onvolledig zijn, dan dien je dat direct te melden bij het Kadaster. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een kabel of leiding meer dan één meter afwijkt van de locatie op de kaart of dat je een kabel of leiding ontdekt die niet op de kaart staat. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat je een kabel of leiding mist, die wel op de kaart staat. Geef deze melding direct door, zodat de actualiteit van het kaartmateriaal verbeterd kan worden. Op die manier wordt in de toekomst graafschade ook voorkomen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *