Zelf bestrating aanleggen? Enkele tips

Zelf bestrating aanleggen? Enkele tips

Bestrating aanleggen is iets waar de stratenmaker zijn hand niet voor omdraait, maar wat voor menig amateur wel een stevig klusje kan zijn. Want waar moet je allemaal rekening mee houden als je gaat bestraten? Hoe bereid je je goed voor en hoe werk je het uiteindelijk zo af, dat het niet alleen netjes oogt, maar ook gewoon een prima plek biedt voor een terras, oprit of waar je ook maar voor aan de slag bent gegaan? We helpen je een eindje op weg.

Een goede voorbereiding is van levensbelang

Door je goed voor te bereiden, kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Met een goede voorbereiding bedoelen we; weet precies wat de afmetingen zijn van het oppervlakte dat je gaat bestraten en weet ook precies hoe je het geheel voor ogen ziet. Zo’n goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks gewoon aan het werk kunt gaan en niet halverwege opeens ontdekt dat je niet genoeg stenen hebt, of dat het er toch allemaal niet zo mooi uitziet als je had gehoopt. Doe daarom van tevoren voldoende inspiratie op, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je precies wil en hoe je het voor je ziet. Door de exacte afmetingen te weten, zal je ook makkelijker werken en de boel makkelijker op maat krijgen.

Welke vorm van bestrating kies je?

Bestrating komt in vele vormen, maar er is er maar eentje die echt geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Wees daarom goed geïnformeerd over wat er allemaal mogelijk is en kies datgene waar je echt blij van wordt. Of dan nou betontegels zijn, keramische tegels, of misschien wel siergrind, dat is helemaal aan jou. Het moet passen bij jou en je omgeving, dus wees kritisch en ga niet over één nacht ijs.

Zorg voor een goede basis

Heb je eenmaal gekozen, dan kan het bestraten beginnen. Allereerst is het belangrijk om het gebied dat je wilt bestraten 15 tot 20 centimeter uitgraaft en vervolgens een laag geel zand aanbrengt. Dit is een uitstekende fundering, die vervolgens met een trilapparaat aangestampt kan worden. Dit trilapparaat zorgt ervoor dat het zand een stevige basis wordt voor de bestrating en voorkomt dat de tegels straks gaan verzakken. Ook een goede afloop is belangrijk, omdat het regenwater straks dan een stuk makkelijker weg kan. Leg vervolgens opsluitbanden aan, die straks de tegels of stenen mooi op hun plek houden.

Het bestraten zelf

Als je eindelijk aan het bestraten kan beginnen, werk je van buiten naar binnen. Dit voorkomt dat je opeens ruimte over hebt bij de randen. Hou een waterpas bij je, zodat je altijd kan controleren of de bestrating netjes en recht verloopt. Bij het inleggen van de tegels is het van belang dat er een kleine ruimte tussen zit. Leg ze dus niet stijf tegen elkaar aan, omdat tegels kunnen krimpen of uitzetten, afhankelijk van het weer. Je wilt ze de ruimte blijven geven om dit te kunnen doen. Ligt alles er eenmaal in, veeg de boel dan schoon met een bezem en vul de kieren op met voegzand. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *