Een droge blusleiding: wat is het en wanneer is het nodig?

Een droge blusleiding: wat is het en wanneer is het nodig?

De meeste kantoorgebouwen, flats en andere hoge gebouwen hebben er één: een droge blusleiding. Waarschijnlijk ben je er al meer dan honderd keer langs gelopen in je leven zonder dat je het door had. Maar wat is het precies en waar dient deze leiding voor?

Wat is een droge blusleiding

Het zit eigenlijk al in de naam. De droge blusleiding, ook wel droge stijgleiding genoemd, is droog en laat water stijgen. Simpel toch? Een droge blusleiding is nodig in hoge gebouwen om bluswater snel van de begane grond naar hogere verdiepingen te verplaatsen. 

Wanneer er een brand uitbreekt op een hoge etage hoeven de brandweermannen en -vrouwen niet met water de trappen op te slopen, maar wordt er op de begane grond een leiding aangesloten op de bluswagen waarmee het water omhoog kan worden gepompt naar de gewenste verdieping. Hier kunnen de brandweerlieden hun brandweerslang op aansluiten en de brand blussen. 

Heeft elk gebouw een droge blusleiding?

Niet elk gebouw heeft een droge blusleiding. Tenzij je in een flat of ander hoog gebouw woont is de kans groot dat je er thuis geen hebt, het is voor de meeste huizen dan ook niet verplicht. 

De droge blusleiding is pas verplicht voor gebouwen boven de 20 meter. Om dit te vergelijken, een rijtjeshuis is gemiddeld rond de 14 meter hoog.  Daarbij moet worden verteld dat ook gebouwen onder de 20 meter verplicht kunnen worden om een droge stijgleiding te laten plaatsen, bijvoorbeeld op het moment dat de ruimte om het gebouw heen slecht te bereiken is voor de brandweer. 

De eisen van een droge blusleiding

  • Naast de verplichting voor sommige gebouwen om een droge blusleiding te plaatsen dienen deze ook aan een aantal eisen te voldoen. Zo is het voor gebouwen boven de 70 meter verplicht om bij de blusleiding ook een pompinstallatie te hebben. Dit omdat de brandweer zelf het water niet tot zulke hoogtes kan pompen.
  • Alle nieuwe blusleiding te voldoen aan de NEN 1594, een norm die geld voor alle Nederlandse droge blusleidingen. 
  • Bestaande droge blusleidingen moeten elk jaar gecontroleerd worden volgens de NEN 1594. Bij deze keuring wordt de leiding getest volgens de norm om de kwaliteit onder controle te houden. Bij gebreken is droge blusleiding onderhoud benodigd. 
  • Bij het plaatsen van het aansluitpunt van de blusleiding moet rekening worden gehouden met de loopafstand. Zo mag voor nieuwe gebouwen de loopafstand tot een aansluitpunt niet verder zijn dan 60 meter. Voor bestaande gebouwen mag dit nog 110 meter zijn. Red het gebouw dit niet? In dat geval kan het dus ook voorkomen dat er meerdere droge blusleiding binnen één gebouw aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *