In mindere of meerdere mate gebruiken we het allemaal: elektriciteit. Of we nou in een grote nieuwbouwwoning wonen in de stad of in een klein off the grid huisje in het bos, we ontkomen er bijna niet aan.
De eerste elektriciteitscentrale
Nog niet zo heel erg lang geleden leefden onze voorouders nog zonder elektriciteit. De eerste elektriciteitscentrale in Nederland bestaat pas zo’n 135 jaar. Mensen gebruikten andere methoden om hun huis te verwarmen en hun was te doen. Laptops en mobiele telefoons waren er destijds natuurlijk nog niet.
Van olie- naar gloeilamp
Het was in de jaren 80 van de 19e eeuw dat tijdens de industriële revolutie het gebruik van elektriciteit zich ontwikkelde. Aanvankelijk was elektriciteit alleen maar beschikbaar voor bedrijven, later werd ook huishoudelijk gebruik normaal.
Complexer
In de loop der tijd zijn we met zijn alleen steeds meer stroom gaan gebruiken. Waar elektriciteit huishoudelijk aanvankelijk vooral werd gebruikt om bijvoorbeeld elektrisch licht te maken is het hebben van apparaten zoals een wasmachine, droger en vaatwasser tegenwoordig heel normaal. Ook wordt er steeds vaker elektrisch gekookt en verwarmd. Met het gebruiken van zoveel elektriciteit gaat er ook wel eens iets mis. Stroomkabels verouderen en doen het op een bepaald moment niet meer, of de stroom in huis is niet berekend op de nieuwe elektrische kookplaat.
Hulp van een elektricien
Dat is waar een elektricien om de hoek komt kijken. Een elektricien Heerhugowaard kan helpen bij alles wat te maken heeft met het veilig aanleggen van stroom in en om het huis. Of het nou om een nieuwe stoppenkast gaat, om een nieuwbouwhuis waar de elektra nog vanaf de basis moet worden aangelegd, of een oudere woning waar de elektra renovatie behoeft om weer goed en veilig gebruikt te kunnen worden. Het veilig aanleggen is belangrijk om apparaten goed te laten werken maar ook om brand te voorkomen.
Kleinere klussen
Wanneer niet alle stroom in huis aangepakt hoeft te worden kan het inschakelen van een elektricien handig zijn. Elektriciens doen niet alleen de grote klussen, maar kunnen ook helpen wanneer je bijvoorbeeld je lichtknoppen wil vervangen of verplaatsen. Meer stopcontacten nodig of je stopcontacten liever op een andere plek? Dat behoort ook tot het werk van een elektricien.
Reparaties
Het komt geregeld voor dat mensen aankloppen bij een elektricien voor de reparatie van defecte elektrisch werkende apparaten. Bijvoorbeeld een niet meer werkende wasmachine of koelkast. Deze apparaten zijn duur in aanschaf en voor veel huishoudens onmisbaar. Huishoudelijke apparaten repareren behoort echter niet tot de taken van een elektricien. Hiervoor kun je beter contact opnemen met een witgoedspecialist.