betontrilnaald

Wat is een betontrilnaald en wat doet het?

Een betontrilnaald is populair  gereedschap dat word gebruikt in de bouwkunde. De betontrilnaald is bedoeld voor het dichten van betonspecie van binnenuit. Door de trillingen ( vibratie )  verdichten het verse betonmengsel door de hoeveelheid lucht in het betonmengsel word geminimaliseerd.

Betontrilnaalden heb je in twee verschillende soorten. Je hebt de handstoktrilnaald, welke niet flexibel is, En er is de betonslang trilnaald, welke een flexibelere naald heeft.

 

Wat doet een betontrilnaald?

De betontrilnaald is ligt en makkelijk te gebruiken. De verschillende soorten naalden zijn makkelijk verwisselbaar. De betontrilnaald word vaak gebruikt bij het storten van de kleine hoeveelheid beton. Het zorgt er voor dat tussen de beton en de bekisting tijdens het storten ruimte ontstaat. In het betonmengsel kunnen tussen de toeslagkorrels en betonbewapening ruimte ontstaan die gevuld zijn met lucht. Het vormt een soort luchtbel die er voor zorgen dat het beton geen solide massa is. Doordat de luchtbellen in het beton een gevaar vormt moeten deze worden verwijderd hiervoor word de betontrilnaald gebruikt.

Wat is een betontrilnaald

Voordelen

Door de trillingen met behulp van een trilnaald wordt er weinig / minder lucht in het betonmengsel ingesloten. Dit komt door de vaste delen van het betonmengsel heen en weer worden bewogen door de trillingen van de trilnaald. De aanwezige holtes in het gestorte beton worden hierdoor opgevuld en de luchtbellen die drijven als het ware naar de bovenkant van het betonmengsel. Aan de bovenkant van het betonmengsel ziet u dit door stijgende luchtbellen. Door het trillen met de trilnaald gaan de korrels van de toeslag in het beton draaien hierdoor ontstaat er een soort schikking. Het trillen met een trilnaald heeft dus twee belangrijke voordelen:

  • De lucht word verwijderd uit het beton waardoor het beton wordt verdicht.
  • De korrels schuiven stevig in elkaar zodat een solide massa ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *