Schoorsteen laten vegen

Schoorsteen laten vegen: nodig of niet?

Wanneer en waarom moet ik mijn schoorsteen vegen.

Als je een houtkachel hebt is het verstandig om je schoorsteen regelmatig te vegen. Bij een gaskachel kan dat minder vaak. Een vervuilde schoorsteen is levensgevaarlijk. Buiten het feit dat er giftige CO in je schoorsteen zit is de kans op een schoorsteenbrand erg groot. Het gevaarlijke aan deze brand is dat je het bijna niet merkt. Als bijvoorbeeld je keuken in brand staat, kun je dat zien, voelen en ruiken. Maar met een schoorsteenbrand is dat niet het geval, je ziet het niet omdat de vlammen zich in de schoorsteen bevinden. Daarnaast voel je het ook niet want de kachel zelf geeft al veel warmte, en hetzelfde geld voor het ruiken van het vuur. Pas als het een uitslaande brand wordt en dus de vlammen boven uit je schoorsteen komen, heb je het vaak door. Vaak is het dan al te laat, je schoorsteen is van binnen uit afgebrand en die moet je dus laten repareren.

Er is geen veegplicht in Nederland, dit leidt tot zo’n 2000 schoorsteenbranden per jaar. Het is daarom verstandig om je schoorsteen met enige regelmaat te vegen. Want naast het feit dat de kans op brand erg groot is, is het ook beter voor de omgeving. Omdat een vervuilde schoorsteen veel CO bevat en uitstoot, kunnen jij en je buren CO-vergiftiging oplopen. Deze vergiftiging kan in sommige gevallen dodelijk zijn. Ook is het vegen van je schoorsteen beter voor je energieverbruik. Doordat je je schoorsteen veegt, wordt de “airflow” beter en zorgt ervoor dat je installatie minder brandstof verbruikt om warm te worden en deze te behouden. in Nederland is schoorsteenveger geen erkend beroep. Dit resulteert in onervaren prutsers op de markt. Je moet dus goed oppassen met het inhuren van een schoorsteenveger.

Je kunt ook zelf je schoorsteen vegen. Dit is vrij eenvoudig, alleen je moet er het dak voor op. Het is belangrijk om de kachelpijp aan de onderkant dicht te plakken. Ook is het verstandig om de randen af te plakken van de kachelpijp. Dit voorkomt dat het roet uit de schoorsteen de kamer instuift. Je hebt ook een veger nodig. Je kunt via internet een schoorsteenveger set aanschaffen. Deze bestaat uit een minimaal 2 kg zware bol met stalen borstels. Deze bol zit vast aan een ketting of touw.  Je laat deze bol in de schoorsteen zakken tot helemaal beneden. Vervolgens haal je de bol weer omhoog, dit doe je meerdere keren zodat alle roetdeeltjes uit de pijp zijn. Daarna kun je de tape aan de onderkant van de kachelpijp verwijderen. Belangrijk is om een oud kleed of om oude handdoeken om de kachel heen te leggen om te voorkomen dat het zwarte stof in je kamer terecht komt.

Schoorsteen laten vegen Noord-Brabant.

In de omgeving van Noord-Brabant zijn er meerdere schoorsteenvegers te vinden. Zo heb je meerdere schoorsteenvegers in Breda. Ook zitten er schoorsteenvegers in Den-Bosch.. Deze bedrijven bieden vaak meerdere diensten aan. Je kunt kiezen uit het alleen vegen van de schoorsteen, of de dakgoot reinigen. Daarnaast kun je kiezen om eventuele vogelnesten te verwijderen uit de schoorsteen of dakgoot. Ook kunnen zij schoorsteenkappen plaatsen. Dit is een beschermkap tegen bijvoorbeeld het weer of vogels. Gelukkig zijn bijna alle schoorsteenvegers 24/7 bereikbaar zodat u nooit lang hoeft te wachten op uw schoorsteenveger of monteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *