Wat is zandstralen en waar dient het voor?

Wat is zandstralen en waar dient het voor?

De term ‘zandstralen’ wordt nog altijd regelmatig gebezigd. Het is een gedateerde term, maar is echt zo’n uitspraak die in de volksmond is geslopen, om daar nooit meer uit te verdwijnen. Maar wat is het eigenlijk? En waar wordt het voor gebruikt? En waarom bestaat het eigenlijk niet meer? Een paar antwoorden op enkele prangende vragen.

Waarom is zandstralen niet meer zandstralen?

Vroeger was zandstralen echt precies wat de term omschrijft: een object wordt onder vuur genomen met zand en grit, waardoor oxidatie- en verfresten verdwijnen en het object weer helemaal opnieuw in de behandeling gezet kon worden. Echter, een groot probleem dat zand en grit met zich meebrachten, was dat het in de longen van de medewerkers ging zitten. Wie maar lang genoeg in de zandstraalcabine stond, zou uiteindelijk eindigen met stoflongen en een hele rits aan gezondheidsproblemen. Daarom is zandstralen in zijn oorspronkelijke vorm al in de jaren ‘50 verboden, om te voorkomen dat al die werknemers zichzelf hun pensioen in zouden hoesten. In plaats daarvan wordt nu nog altijd gestraald, maar juist met materiaal dat geen klachten oplevert en waar mensen gewoon prima mee kunnen werken. 

Waarom wordt er gestraald?

Laten we het nu dus gewoon over ‘stralen’ hebben. Door te stralen worden dus verf- en oxidatie resten verwijderd van een object. Dit kan een auto zijn, maar veel vaker een groter object, dat op dagelijkse basis last heeft van de elementen. Regen, zon, zeewater, het vreet er allemaal aan. Denk aan een brug; deze moet perfect beschermd zijn tegen alles wat de natuur te bieden heeft, omdat roest en andere aantasting ronduit funest is voor het materiaal. En het laatste wat je wilt, is een brug die aangetast wordt door roest. Ontdek dit te laat en je zit gewoon met een erg gevaarlijke situatie. Daarom is het goed om deze constructies te behandelen met een speciale coating, die tegen al die elementen beschermt. Deze coating hecht het beste als het onderliggende materiaal helemaal vrij is van vuil, stof en andere resten. En om dat te bereiken, wordt het object gestraald. Wil je het helemaal goed doen, dan doe je dat in een cabine die erop is gemaakt om alle ongewenste elementen buiten te houden. SSB Bouman Offshore beschikt over zo’n cabine, die ook nog eens groot genoeg is om gigantische stellages in kwijt te kunnen.

Wat gebeurt er na het stralen?

Na het stralen wordt dus de beschermende coating of verf aangebracht. Dit gebeurt vaak in meerdere lagen, waarbij elke laag zijn eigen functie heeft. Op die manier is het object of de stellage perfect beschermd tegen alle denkbare elementen. Laat de regen maar komen, laat het zeewater maar klotsen, het maakt allemaal niet uit. Doordat de stellage optimaal is behandeld, zal je zien dat niets er meer vat op kan krijgen en dat de zorgen over een eventuele aantasting volledig ongegrond zijn. Je ziet: stralen is van vitaal belang voor bepaalde objecten of constructies en gebeurt nu dus zonder risico’s voor de gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *